Lesson Progress
0% Complete

În acest articol voi analiza cele mai importante patru principii economice din StarCraft 2 și locul lor în nivelurile inferioare de joc. O bună cunoaștere a acestor concepte te va ajuta să îți aprofundezi înțelegerea jocului, ceea ce va aduce beneficii atât pentru jocul tău, cât și pentru aprecierea jucătorilor de top.

Strategia și economia merg mână în mână în StarCraft 2. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu economia; economia nu este legată doar de bani, ci și de producție și consum. Aceste elemente sunt baza unora dintre cele mai importante concepte în SC2. Aceste concepte sunt: cheltuirea tuturor resurselor, ideea de producție constantă, relația dintre tehnologie și mărimea armatei și ideea de extindere. În acest articol, îți voi prezenta aceste concepte și voi explica de ce sunt atât de importante.

Cheltuiește!

Există acest sentiment preluat din alte jocuri sau poate chiar din viață, unde credem că a avea multe resurse este un lucru bun. Unul dintre primele lucruri pe care trebuie să le faci în StarCraft 2 este să distrugi această noțiune. Resursele tale nu sunt puncte! Dacă pierzi un meci cu 2000 de minerale în bancă, ar trebui să înțelegi imediat de ce. Pentru a clarifica și mai mult, 400 de Minerale sunt prea multe, 500 și ar trebui să începi să te panichezi!

Forge-urile duble te pot ajuta să cheltuiești acei bani în plus.

Ai probleme în a cheltui mineralele? Asigură-te că:

• Construiești muncitori.
  • Construiești armată.
  • Te extinzi.
  • Cercetezi îmbunătățiri.
  • Pui presiune pe adversar.
  • Construiești mai multe structuri de producție de unități.
  • Construiești apărare statică.
  • Nu te blochezi la supply (Construiește pylons/depozite/overlords devreme și des). Dacă ajungi la sfârșitul listei și încă ai resurse, grozav! Acum repetă aceiași pași.

Ideea de Producție Constantă

Acesta este primul și probabil cel mai important concept economic în StarCraft 2 și probabil în alte jocuri de strategie în timp real. Ar trebui să produci constant atât muncitori (SCV-uri, Probes și Drone) cât și unități de armată non-stop, pe tot parcursul jocului. Producția constantă te va ajuta atât să îți cheltuiești toți banii, cât și să obții mai mulți (pentru a-i cheltui).

Muncitori

De la începutul meciului ar trebui să construiești constant muncitori. Cantitatea optimă (saturația) de muncitori pentru un nod de minerale este de 3 pe fiecare nod de minerale și 3 pe fiecare gheizer de gaz. Asta înseamnă aproximativ 36 de muncitori în total. Dar nu te opri aici, continuă să produci muncitori. Odată ce ai o extindere, fiecare muncitor suplimentar pe care l-ai produs (și probabil câțiva în plus pentru eficiență mai mare) poate fi transferat imediat pentru a începe mineritul, oferindu-ți un impuls imediat la venituri. În cele din urmă, există un punct în care vei dori să oprești producția de muncitori, în general vei învăța acest punct când vei fi ucis pentru că armata ta este prea mică. Am descoperit că acest punct este orice depășește 90 de muncitori, pe trei baze active. Mai mult decât atât și am constatat că economia mea este mult mai mare decât ceea ce pot cheltui și că armata mea este prea mică.

Armată

Spre deosebire de producția de muncitori, aproape niciodată nu vei dori să oprești producția de armată. Dacă o structură de producție de unități nu face nimic în acest moment, atunci este o risipă de resurse. Ar trebui să te antrenezi să te încrunți de fiecare dată când observi că nu construiești unități dintr-o clădire, știu că o fac de fiecare dată când mă uit la repetițiile mele. În articolul meu despre ‘Familiarizarea cu Tastatura‘ am scris despre ideea de a produce unități în timp ce ești în bătălie și avantajul pe care ți-l poate oferi. Dacă poți reuși să faci asta fără pauză, vei constata că vei putea să îți reîntărești armata suficient pentru a învinge majoritatea adversarilor, indiferent de cât de bine își controlează aceștia armata. Jucătorii Zerg sunt cunoscuți pentru ceva numit ‘300 food push’ unde sunt capabili să își reconstruiască armata aproape la fel de repede cum este distrusă.

Focalizarea pe producția constantă singură îți poate îmbunătăți jocul mai mult decât orice altceva. Ar trebui să fie întotdeauna în mintea ta și ar trebui să joci meciuri în care principalul tău obiectiv este pur și simplu să produci non-stop. Amintește-ți să nu fii prea dur cu tine, chiar și profesioniștii mai ratează câte un muncitor uneori.

Notă: Nu pune unități în coadă, acele unități puse în coadă costă resurse care ar putea fi cheltuite pe alte lucruri. Dacă ai bani pentru a pune în coadă, construiește o altă clădire de producție și construiește din ea.

Ideea de Extindere

De obicei, extinderea este o decizie bună, deoarece îți dublează efectiv (pentru fiecare extindere) capacitatea de producție a unităților. Dacă ai reușit să construiești constant din patru structuri de producție de unități pe o bază, vei putea face același lucru cu opt pe două baze. Fiecare extindere adaugă, de asemenea, două gheizere de Vespene care pot fi folosite pentru a construi o armată de tehnologie superioară. Cu toate acestea, există un lucru suplimentar de remarcat.

O Extindere este o Investiție pe Termen Lung

O extindere costă o bucată considerabilă de minerale, și acele minerale ar fi putut fi folosite pentru a adăuga mai multe unități armatei tale. Deci, dacă cheltuiești acele minerale pe o extindere, trebuie să fii pregătit să aștepți întoarcerea investiției tale. Este o idee bună să te extinzi atunci când ești agresiv, dar dacă planificai să încerci să îți ucizi adversarul cu atacul tău, acele minerale ar fi fost mai bine cheltuite pentru a-ți întări forța. Deci, trebuie să ai un plan înainte de a începe. Vrei să îți pui toate resursele într-un atac puternic pentru a-ți zdrobi adversarul? Sau vrei să te extinzi și să joci un joc mai lung cu intenția de a-ți depăși și sufoca adversarul? Este foarte important să iei această decizie și să nu te situezi undeva la mijloc.

Voi acoperi subiectul extinderii într-un articol viitor, deoarece să știi când, unde și cum să te extinzi este dificil de învățat și necesită o discuție detaliată.

Tehnologie vs. Mărimea Armatei

Cum cheltuiești resursele este aproape la fel de important ca și cât de repede le cheltuiești. Este important să știi că există o relație directă între nivelul de tehnologie și mărimea inițială a armatei. La începutul fiecărui meci ai doar resurse limitate, mai exact, 2 gheizere de Vespene disponibile pentru tine. Acest lucru creează o situație în care trebuie să faci o alegere între a avea o armată mai mare sau una tehnologic superioară. În general, o armată mai mare este mai bună decât una mai mică, dar tehnologia superioară îți oferă mai multe opțiuni. Cu o armată de tehnologie superioară obiectivul tău va fi să profiți de slăbiciunile adversarului tău (cum ar fi exploatarea lipsei de detectare a adversarului pentru a-l hărțui cu unități invizibile) pentru a-ți cumpăra timp să creezi o armată mai mare și mai eficientă.

Cum se Schimbă Acest Lucru în Faza Târzie a Jocului

Pe măsură ce te îndrepți spre limita maximă de populație ar trebui să începi să favorizezi unități mai scumpe, de tehnologie superioară în locul unităților de bază. Acest lucru va asigura că armata ta maximă este eficientă, adică mai durabilă și mai utilă. Este important să realizezi diferența dintre etapele timpurii ale jocului în care faci decizia între o armată mare sau una de tehnologie superioară și etapele târzii ale jocului în care aproape sigur trebuie să favorizezi unitățile de tehnologie superioară.

Experiența mea este că la nivelurile inferioare, mărimea armatei câștigă în fața unui adversar care face tech mai des decât nu. Înainte de a scrie acest articol am jucat aproximativ zece meciuri în care am construit în principal Stalkers și Zealots în cantități mari în timp ce mă extindeam și investeam în îmbunătățiri. Am câștigat 80% din acele meciuri, ceea ce este neobișnuit deoarece raportul meu victorie/înfrângere este de obicei în jur de 55%. Voi continua să testez această metodă și s-ar putea să scriu un articol despre concluziile mele.

Care dintre aceste subiecte îți provoacă cele mai mari probleme? Ce ai făcut pentru a te îmbunătăți?

Responses